Gå direkt till innehåll
 Ett smartare val ger ett smartare hus - coviva
Ett smartare val ger ett smartare hus - coviva

Blogginlägg -

Ett smartare val ger ett smartare hus

Ett smartare hus med strömbrytare som kommunicerar

Gör huset smartare genom att byta ut strömbrytarna till kommunicerande sådana. De ”paras” enkelt samman och smarta funktioner så som scenario mm. väljs. Vad sägs t.ex. om en släck allt-knapp i sovrummet eller välkommen hem-knapp i hallen? Du behöver inte göra om hela huset på en gång, det är smidigt att komplettera i etapper med trådlösa strömbrytare ur samma serie. Bäst av allt är att du inte behöver nya dra kablar genom hela huset.

Att konvertera en vanlig installation till en smarta hem-installation blir ofta en krävande procedur. Kostnader för snickare, målare och elektriker måste in i kalkylen. Men med de trådlösa produkterna från Hager blir det enkelt att enbart lägga till en modul bakom de befintliga strömbrytarna. De smarta funktionerna kan adderas utan att påverka husets ytskikt.

Styr ljuset med mobilen

Genom att installera app-styrningen coviva går det att kontrollera belysningen med surfplattan eller mobilen, oavsett om du befinner dig i hemmets soffa eller på rasande fot. Men coviva klarar av betydligt mer än att bara styra belysningen i ett hem, med astrotids-funktionen kan man aktivera lampor att tändas och släckas helt efter solens upp- och nedgång. Det finns även möjlighet att skapa enkla men smarta scenarion som aktiveras med ett knapptryck direkt i mobilen.

Intelligent trådlös teknik med coviva

Med coviva får du en lösning som gör det möjligt att styra betydligt mer än att bara belysning. Du får möjligheten att koppla samman alla intelligenta fastighetsfunktioner. Du får ett smart hem helt enkelt!

Idag kan med coviva direkt styra belysning, solskydd, vattenburna element samt även integrera brandvarnare. Vi händelse av brand kan du välja att all belysning tänds i hela huset samtidigt som ett push-meddelande skickas till alla användare.
Indirekt kan man även integrera andra IoT-produkter så som Netatmots strålkastare, kameror och väderstationer, även Amazon Echo och Google Home går att integrera. Med en kamera från Netatmo kan man till exempel skapa ett scenario så att om någon okänd person identifieras och det är mörkt ute tänds belysning upp och en push notis skickas till alla som är uppkopplade mot covivan. Det är detta som är ett smart hem! Ett smart hem är när flera system kan samarbeta och skapa ett mervärde och ökad funktionalitet för dig som användare.

Med coviva kan du även komma åt och styra ditt hem inklusive övervakning när du inte är hemma. Oavsett om du är på jobbet över dagen eller är bortrest under en längre period är det enkelt att skapa känslan av att någon är hemma.

Gör hemmet ännu smartare

Lyfter man sedan blicken och går ifrån en ren radioinstallation, så fungerar samma hårdvara som används tillsammans med coviva även tillsammans med trådbundna KNX-apparater i t.ex. ett easy- eller ETS-programmerat system. Alltså kan man uppgradera ett befintligt radio-system och ta det till nästa nivå utan att behöva byta hårdvara.

Lägger du även till ett IoT-gränssnitt får du ännu mer möjligheter att skapa ett smart hem. Eftersom listan över kompatibla enheter och applikationer ständigt växer ökar komforten och glädjen för dig som användare. Koppla samman produkter som SONOS, Amazon Echo, Netatmo, en mängd olika produkter via tjänsten IFTTT.com och mycket mer.

Teknik – för installatörer

Samma produkter i tre programmeringsnivåer
KNX är ett framtids- och driftsäkert system för att fjärrstyra funktioner i det smarta hemmet. Lösningen från Hager heter quicklink och är produkter med trådlös kommunikation som baseras på KNX. Med quicklink klarar du de enklaste funktionerna. Är kundens krav högre kan du tillfredsställa kraven med programmeringsverktyget easy , som är en något mer avancerad typ av KNX- programmering. Har du kunskapen och viljan kan du addera ytterligare funktioner med ETS-programmering. quicklink-produkter fungerar med både Easy och ETS-programmering.

Smidigare med trådlöst
Den klassiska elinstallationen kontra en smarta hem-lösning med KNX har länge skilts åt på grund av att installationsmetoderna. Men med de små trådlösa modulerna från Hager blir de mer eller mindre likvärdiga. Genom att, under en renovering, installera de trådlösa modulerna bakom strömbrytarna kommer möjligheten att göra en fullständig installation för det smarta hemmet. På så sätt blir det enkelt och okomplicerat att få med de funktioner som kunden önskar, exempelvis scenario, timer eller automatik.

Fördelar

 • Konfigurering sker direkt på produkterna (quicklink) utan PC
 • Räckvidd: upp till 30 meter inomhus, 100 meter utomhus
 • Funktioner såsom till-från, dimring, prioritet, persienn, scenario och timer-funktioner
 • KNX-radio 868,3MHz, "Multi Stack” (868,95MHz, 869,525MHz & 869,85MHz.) (Frekvens-hoppning)
 • Ingen onödig kabeldragning
 • Enkel programmering
 • Adderar smarta funktioner till boendet
 • Framtidssäkert med KNX-teknologi som är ett system för att kontrollera och fjärrstyra funktioner i det smarta hemmet

Nyttokalkyl för arbetskostnad

Att konvertera en vanlig installation till en smarta hem-installation blir ofta en krävande procedur. Kostnader för snickare, målare och elektriker måste in i kalkylen. Men med den elektroniska plattformen från Hager blir det enkelt att enbart lägga till en trådlös modul bakom de befintliga strömbrytarna. De smarta funktionerna adderas utan att påverka husets ytskikt.

Kostnad arbetstid för konventionell installation med centrala funktioner (tänd och släck via kontaktor) om installatören tar 500 SEK/h

 • Tidsåtgång elektriker: 4 timmar = 2 000 SEK (material ej i kalkyl)
 • Tidsåtgång snickare: 2 timmar = 1 000 SEK (material ej i kalkyl)
 • Tidsåtgång målare: 2 timmar = 1 000 SEK (material ej i kalkyl)

Summa: 4 000 SEK + moms

Kostnad arbetstid för en smart quicklink-installation om installatören tar 500 SEK/h
Montera trådlösa moduler bakom tre befintliga strömställare. Montering av en batteri-tryckknapp för scenario-styrning av hall, kök och vardagsrum (välkommen hem-knapp, hej då-knapp och god natt-knapp).

 • Tidsåtgång: 1 timma = 500 SEK (material ej i kalkyl)

Summa: 500 SEK + moms

Besparing: Minst 3 500 SEK + moms

Ingår i lösningen:


Coviva Smartbox - app-styrning 
Enr: 1739187

Brytaktor quicklink utan N-anslutning
Enr: 1739049


Dimmer quicklink utan N-anslutning
Enr: 1739050


Brytaktor quicklink med N-anslutning
Enr: 1739052

Knapp Quicklink 4-vägs infälld vit S.1
Enr: 1738623


Ram 1-fack Vit S.1
Enr: 1801041

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige